Óramű pontosság klímával párosítva

A pontosság elvárás mindenhol. Amikor elmegyünk nyaralni természetes, hogy az étkezések az előre meghatározott időpontban vannak, vagy ha orvoshoz kell mennünk, akkor teljes joggal várjuk el, hogy az előre megadott időpontban a szakember tudjon minket fogadni és persze ugyan így a rendelőben dolgozók is elvárják, hogy mi is oda érjünk a megbeszélt időre. A munkahelyen a főnök meg aztán kifejezetten allergiás a késésre, legalábbis általában. Mi kell ahhoz, hogy ne okozzunk csalódást?

Elsőként mindenképp órát kell szereznünk. Nagyon fontos, hogy mindig tudjuk mennyi idő áll még rendelkezésre. A felesleges várakozás rengeteg szabadidőt emészt fel, míg ha valahonnan elkésünk az sok-sok kellemetlenség és stressz forrása lesz. Kezdetnek mindjárt ott az ébredés. Ahhoz, hogy jól menjen a nap jól is kell kezdeni, vagy is nem árt időben felkelni. Ehhez egy hagyományos ébresztő óra tökéletes. Sokan azonban képtelenek frissen és üdén ébredni akármilyen szép is a csengőhang. Van aki kinyomja az órát és már alszik is tovább, ennek következményeit ne is részletezzük. Mit tehetünk még, hogy jól induljon a nap?

Nos mindenek előtt szerezzünk be egy jó home klímát. Felmerülhet a kérdés, hogy miért eme váratlan dolgot ajánlom, de hamarosan kiderül ez is. A könnyű ébredéshez ugyanis jól kell aludni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a megfelelő hőmérsékletű szobában történjen a pihenés. Túl melegben elég nehéz elaludni, és általában nem is alszik jól az ember, amikor öt percenként arra ébred, hogy tele izzadta a lepedőt és a párnából is csavarni lehet a vizet. Az ablak kinyitása ilyenkor jól jöhet, de általában nyáron sok a szúnyog és a bogár is, így cseberből vederbe kerülünk, hiszen ha nem az izzadás, akkor a szemtelen legyek lesznek segítségünkre abban, hogy időről időre felkeljünk és egy szemhunyásnyit se tudjunk aludni. A klímának azonban nincsenek ilyen hátulütői. Egyszerűen és gyorsan tudjuk vele szabályozni a szoba hőmérsékletét, és még csak bosszantó bogarakkal sem kell foglalkoznunk. Persze az sem mindegy milyen légkondit szerzünk be, hiszen manapság már ebben is óriási választék van. Sokan azt mondják, hogy minél olcsóbb, annál jobb, csak működjön, és a célnak feleljen meg. Ezzel személy szerint én vitatkoznék. Nyilván fontos a megfelelő ár-érték arány, de vannak más fontos szempontok is. Például a felhasználóbarát kezelőfelület. Sok klímát például wifin keresztül telefonról, tabletről is irányíthatunk, ami megkönnyíti a felhasználást. Fontos az is, hogy mekkora zajt csap az eszköz, elvégre is senki sem szereti, ha folyamatosan búg valami. Szerencsére több olyan készülék is van már a piacon, ami képes néma üzemmódra, vagyis lényegében hangtalan működésre. Ha pedig még mindig sajnáljuk rá a pénzt, akkor gondoljunk arra, hogy egy jobb minőségű készülék kevesebb energiát fogyaszt. Van olyan termék, ami akár 30%-al csökkenti az éves energiafelhasználásunkat. Ezzel nem csak pénzt spórolunk, de a természetet is védjük, ami még egy ok arra, hogy nyugodtan aludjunk, hiszen tudhatjuk, tettünk valamit az esőerdőkért és a globális felmelegedés ellen.

Persze nem csak a meleg időre kell felkészülni. Az alvásnak az sem tesz jót, ha egész este didergünk. Nagy hidegben egy átlagos klímát nem igazán lehet használni, elvégre is ezek hűtésre vannak nem fűtésre. Ezzel szemben egy felsőbb kategóriás klímát akár -15 fokban is használhatunk arra, hogy kellően melegen tartsa a szobánkat, és a hideg téli estéken is megfelelően ki tudjuk pihenni magunkat. Sőt egyes panelek akár arra is képesek, hogy huzamosabb távollét esetén 8°C-on stabilizálják otthonunk hőmérsékletét, ezáltal megóvva azt a fagyásból eredő károktól.

Igaz, hogy egy kicsit több befektetést igényel egy ilyen gép beszerzése, de ez már viszonylag rövidtávon megtérül, és általában az ilyen masinákra több év jótállás is van. Vagyis nem csak az eredmény lesz jobb, de hosszabban tartó hatást is kapunk. Mindent összevetve tehát megéri beszerezni egy jó minőségű klímát, hiszen ezzel garantálhatjuk magunknak, hogy az időjárástól függetlenül, nyugodtan alhassunk, és ne késsünk sehonnan.