Óra helyett inkább egy új fűtési rendszerre költöttünk

Már nagyon régóta kinéztem magamnak egy nagyon szép órát. Igazán egyedi darab, minőségi barna bőrszíja van, az óralap pedig aranyozott. Ez egy úgy nevezett skeleton típus, aminek az az érdekessége, hogy látszik az óra szerkezete a mutatók mögött. Másokat biztos zavarná az, hogy az óralap nem fedi le teljesen, és emiatt nem látják annyira a mutatókat, de manapság amúgy sem az óránkon nézzük az időt, hanem a legtöbben inkább előveszik a telefonjukat. Az óra inkább már csak egy divatos kiegészítő.

Mivel ez az óra Svájcban készül, és különleges darab, sokáig kellett spórolnom rá, míg összejött annyi pénz, hogy különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül meg tudjam venni. Félre is raktam az összeget, de ahogy ez ilyenkor lenni szokott, most is közbejött valami.

Már éppen leadtam volna rá a rendelést, amikor bedöglött a radiátorunk, és ez már nem az első alkalom volt. Nem is kell ecsetelnem, hogy milyen kellemetlen az, ha valakinek éppen télen romlik el a fűtési rendszere. Ráadásul januárban, ami tetejébe a leghidegebb hónap szokott lenni. Szinte az elmúlt hónapokban nem is fagyott, de persze ilyenkor van minden, hó, zúzmara, szél, jégeső.

Próbáltunk sürgősen keríteni valakit, aki meg tudja javítani a fűtést, és ez hétvégén nem volt egyszerű. Szerencsére azért eljött valaki, de miután megnézte, azt mondta, hogy jelenleg működik, de már ki kéne cseréltetni az egészet, mert régi készülék, és hamarosan valószínű újra elromlik majd. Gondoltuk, hogy a fűtési rendszer cseréje nem lesz olcsó, így lélekben már le is mondtam a szép óráról, amit már olyan rég meg akartam venni. Ám beláttam, hogy ez most mégis fontosabb, nem akarok én se megfagyni azért, hogy legyen egy újabb divatos kiegészítőm. Az óra nem fog felmelegíteni télen.

Csak az volt a probléma, hogy mi ezekhez a modern fűtési rendszerekhez nagyon nem értettünk a párommal, és fogalmunk nem volt, hogy a régi gázos helyett milyet lenne érdemes beszereltetni. Abban biztosak voltunk, hogy többet gázzal működő rendszert nem szeretnénk, mert az előzővel is sok gond volt, és amúgy is nem annyira megbízható, meg szerintem nem is költséghatékony. De a gázon túl is nagyon sokféle rendszer van, elektromos fűtési rendszerek, amiket a padlóba vagy akár a falakba lehet beépíteni, vízzel működő rendszerek stb.

Meg is kérdeztem az egyik barátunkat a dologról, aki ugyan szintén nem szakember, de az öccse azért valamit ért a fűtéshez, mivel foglalkozott ezeknek a szerelésével és karban tartásával. Ő többféle alternatívát is felsorolt, de ami szerinte megfelelne az igényeinknek, és rezsinket sem terhelné meg különösebben, az a fan coil klíma. Ami fontos még nekünk, hogy egyszerűen lehessen beszerelni, lehetőleg ne kelljen miatta szétverni az egész házat.

Mivel a barátunk ennyire ajánlotta, rákerestem, hogy mi is az a Fan coil klíma, mire használják, mik az előnyei, esetleg van-e valami hátránya.

Korábban még nem hallottam a fan coil rendszerekről, pedig ahogy utánaolvastam, nagyon is praktikusnak tűnnek. Bizonyos rendszerek úgy néznek ki kívülről, mint egy radiátor, de annál azért már modernebb, esztétikusabb megjelenésűek. Egy sima radiátornál azért sokkal többet tudnak, mivel egy hőcserélő is ventilátor is van bennük, ami lehetővé teszi, hogy nem csak fűteni lehet vele, hanem hűteni is. Emiatt is gondolkoztunk el azon hogy egy ehhez hasonló szerkezetet szereltessünk be, mivel ez két funkció ellátására is képes egyszerre, nem csak nyáron használható a hőségben, mint egy egyszerű klíma berendezés, hanem télen is, amikor hideg van. Ha megnézzük, hogy manapság mennyiben kerül mondjuk külön a gáz fűtéses rendszernek, meg külön több klíma berendezésnek a megvétele és beépíttetése, akkor már sokkal inkább megéri egy olyan készüléket venni, ami mindkét feladatot ellátja. Emellett a fan coli rendszerek még energiatakarékosak is, így óriási fűtési számláktól sem kell tartani. Valamint egyszerűen programozhatóak, nagyon sok különböző funkciót tartalmaznak, amit egy átlag rendszer nem, például egy sima radiátoron nem tudod beállítani, hogy mikor és mennyi ideig fűtsön. Ha ilyen egyedi igényeid vannak, akkor már be kell szerezned a modern technológiát.

Ha valaki esetleg egy nagyobb épületbe szeretné ezt a rendszert beszereltetni, ez kiválóan alkalmas arra is, hisz például egy szálloda hűtését és fűtését is meg lehet oldani egyetlen ilyen rendszerrel. Valamint külön előnye még, hogy mindezeken túl képesek beszívni a friss levegőt, és azzal ellátni helyiségeket, ha valahol éppen erre lenne szükség.

Egyébként meg a fan coil készülékek annyiban hasonlítanak a hagyományos konvektorokra, hogy ezek is sűrűn bordázottak, ami azért jelent nagy előnyt, mert ezzel megnövekszik a hőleadó felület, vagyis hatékonyabban tud fűteni. Az ideális hőleadáshoz egyébként hozzájárul még a ventilátor, ami keringeti az adott helyiség levegőjét. A hűtés egyébként úgy működik ezen rendszerek által, hogy míg télen meleg víz áramlik végig rajta, addig nyáron hideg, és így a ventilátor segítségével képes hidegebbé tenni a szoba levegőjét.

Ha valaki amiatt aggódik, hogy esetleg a ventilátor miatt zavarni fogja a zaj, arra is van megoldás, hisz lehet állítani a teljesítményt, és a készüléket nem feltétlenül kell a legmagasabb fordulaton használni. De egyébként is be kell vizsgáltatni ezeknél a készülékeknél előzetesen a zajszintet, úgyhogy efelől is tájékozódhatunk.

A fan coil beszerelése sem drágább, mint a többi vizes fűtési rendszeré, csak az a lényeg, hogy szakértő szerelőt hívjunk a feladathoz.

Miután elolvastam az ezzel kapcsolatos tájékoztatókat, magam is felismertem, hogy arra a funkcióra, amire mi szeretnénk használni, a fan coil rendszer az egyik legpraktikusabb megoldás. Még a beszereléssel és az anyagszükséglettel együtt sem mondható drágának. Ráadásul nekem az is lényeges szempont, hogy attól még, hogy fontos a fűtés és a szobák klimatizálása, de azért a készülék, amit beszerelünk, ne csúfítsa el a szépen berendezett otthonunkat. De már a fűtőtestek is formatervezettek, éppen azért, hogy illeszkedjenek mindenféle enteriőrbe.

Ami szintén fontos szempont nekünk a párommal, hogy az üzemeltetése se kerüljön számunkra egy vagyonba. De állítólag itt erről nincs szó, a fan coil készülékek energiatakarékosak. Ez állítólag azért is van, mert nem kell olyan magas hőmérsékletre felfűteniük a vizet, mint a hagyományos radiátoroknak, egy körülbelül 40 fokos víz hőmérsékleten is hatékonyan tud működni. Valamint szobánként szabályozható is, így nem kell minden helyiséget annyira felfűteni, ha nem akarjuk, vagy éppen ott nem tartózkodunk annyit. Ezen is energiát meg pénzt lehet spórolni.

Ennyi előny mellett nem is kérdés, hogy erre a típusú fűtési rendszerre szavazunk, amikor tavasszal felújítattjuk a házat. A párommal mindketten a praktikus és költségkímélő megoldások hívei vagyunk, és ezek a modern készülékek lehetővé teszik, hogy ésszerűen használjuk fel az energiát. Érdemes többet költeni is akár egy olyan “okosabb” készülékre, ami az igényeknek megfelelően szabályozható, például pontosan beállítható a teljesítmény, a hőfok, az időtartam, így nem fűtünk fölöslegesen. Mindig is pazarlásnak tűnt nekem, amikor az előző lakásunkban laktunk, hogy a távfűtés mindig működik, és mindig fizetnünk kell érte, akkor is, ha egész nap nem vagyunk otthon, vagy ha több hétre elmentünk síelni a barátokkal. Így a radiátor lényegében a teljesen üres lakást fűtötte.

Kicsit sajnáltam, hogy így nem kaphatom meg az órát, amit kinéztem magamnak, de én is beláttam, hogy jelenleg sokkal fontosabb az, hogy a házunk rendben legyen, és jövő télen már ne kelljen olyan problémákkal megküzdenünk, mint az, hogy télvíz idején elmegy a fűtés, mi meg ott rohangálunk hétvégén egy szerelőért, aki esetleg meg tud menteni minket a teljes megfagyástól.

Szép órát mindig tud venni magának az ember, de az ilyen múló csecsebecsék helyett sokkal jobban jár, ha hosszútávú megoldásokba öli a pénzét, ami később sokkal kényelmesebbé és gondtalanabbá teszi az életét. És ha valóban igaz az, mit erről a fűtési rendszerről írtak, és tényleg energiatakarékosabb, mint például a hagyományos gáz fűtés, akkor az ez által megspórolt pénzből akár majd még két órát is vehetek.