Német nyelv tanulás, majd angol nyelvtanfolyam

Nem mindig mi választjuk meg a nyelvet amit tanulni szeretnénk, hanem éppen ami jut, azt kell tanulni. Aztán később, ha lehetőségünk van rá, akkor már mi dönthetjük el, hogy van e kedvünk nyelvet tanulni, és ha igen, melyiket is válasszuk.

Az általános iskola

Balaton partján nőttem fel, ott azt gondolom, hogy az elsődleges nyelv a német volt. Ezért ha nem kifejezetten angol szakra ment valaki, akkor a kötelező nyelv a német volt. Bevallom én örültem neki akkor, mert nem igazán tetszett az angol, a sok fura kiejtés, valahogy nem az én nyelvemnek való volt.

Általános iskola 4. osztályától tanultam német nyelvet. Akkoriban még nem volt az szokás, mint manapság egyre több iskolában tapasztalom, hogy első osztálytól tanulják az idegen nyelvet.

Az hogy ez jó e vagy sem, megoszlik a vélemény. Bizonyos szempontból hasznosnak gondolom, de részben viszont nem. Hogy miért?

Az én tapasztalatom

Az általános iskolai nyelvtanítás nem gondolom, hogy a school-books-99476_640legmegfelelőbb. Persze biztos vannak olyan nyelv tanárok, akik fordítanak megfelelő időt arra, hogy egyenként figyeljenek oda a gyerekek kiejtésére, sajnos én azt tapasztalom, hogy általános iskolában erre nincsen idő, sem lehetőség, ezért nem helyesen ejtik a szavakat. Volt szerencsém 3. osztályos nyílt órán részt venni, és miután én is németet tanultam, így hallottam, hogy megfelelően mondják e vagy sem. Sajnos sok kisgyerek nem jól ejtette ki a szavakat. Az, hogy ezt a tanító tudja e vagy sem, nem tudom, mivel nem az én tisztem, hogy ezt megvitassam vele.

Ezzel mindössze az a legnagyobb gond, ha a kisgyerek már igen kis korban már rosszul tanul meg valamit kiejteni, akkor mi lesz vele később? Vajon ki tudja majd javítani valamikor, vagy már annyira bele fog rögzülni, mire ezt valaki észreveszi, hogy nem tud vele mit kezdeni. Te tapasztaltál már hasonló dolgokat?

Középiskolában

Itt már jobban odafigyelnek, és több tudásra is szert lehet tenni, ha valakinek megfelelő tanárai vannak. Ha jók a lehetőségeink, akkor egy kis plusz tanulás révén elég jó nyelvtudásra tehetünk szert.

Én csak németet tanultam egész iskolás éveim alatt. A bátyám viszont németet kezdett, aztán a középiskolában még ez mellé felvette az angol nyelvet is. Néha irigykedtem rá, hogy milyen jó lesz neki, hogy két nyelven is beszél, de akkor ez még annyira nem érdekelt persze. Minden más fontosabb volt, hiszen fiatal, és éretlen voltam.

A felnőtté válás

Aztán ahogy nő az ember, úgy lassan be is nő a feje lágya, mint ahogyan a mondás is tartja, így elkezd azon gondolkodni, hogy mi volt jó régen, és mi nem, mi volt hasznos, és mi az amit elszalasztott. Én így voltam az angol nyelvvel is. Felnőtt koromra jutottam el odáig, hogy szükségem lenne rá, így jutottam el arra a döntésre, hogy beiratkozom egy angol nyelvtanfolyamra, hogy megtanulhassam. Két szempontból is fontos ez. A munkámból adódóan most nem a német nyelvre lenne szükségem, hanem az angolra. Eleve már csak ha a számítógépet vesszük alapul, ami ma már elengedhetetlen tudás, mert mindenhol használják, és ennek a nyelve is angol. A második fő ok az, hogy a lányom angolt tanul. Az ő esetében nem mi választottunk, de igen szerencsésnek találom, hiszen a fővárosban az angol nyelv hasznos, és a világnyelvek egyike, így biztosan hasznos lesz majd a számára a későbbiekben. Ha viszont szeretnék neki segíteni bármikor is a jövőben, akkor mindenképpen meg kell tanulnom angolul hozzá.

Hogy melyik a ma legnépszerűbb nyelv, vagy a leghasznosabb? Ezt mindenki maga dönti el, és azt is, hogy mennyire szeretné magát fejleszteni, és tudását gyarapítani. Az hogy pedig ki milyen formáját választja a tanulásnak, szintén ő dönti el, de a legcélszerűbb, ha választunk egy megfelelő nyelviskolát, az én esetemben egy megfelelő angol nyelvtanfolyamot, és ott van lehetőségem szakoktatók segítségével elsajátítani a nyelvet.