A napelemes rendszerek használata a családunkban

Egy idő után mindenki elgondolkozik azon, hogy tudna spórolni. Idővel, amikor mindenki felnő és kilép a nagy betűs életbe és elköltözik otthonról a szüleitől, meg kell tanulnia teljes mértékben a saját lábán megállni, hiszen felnőtt korunkban már senki nem áll ott felettünk és nem mondja meg, hogy mikor és mit és hogyan csináljunk. Magunk döntünk minden tettünkről és mi döntjük el, hogy mikor és mit csinálunk. Sokak számára ez egyből hatalmas nagy szabadságot jelent, főleg, ha még szinte gyerek fejjel repül ki a kis madárfészekből és azt sem tudja, hogy mit és hogyan kellene csinálni, felelősségteljes viselkedésről sokan nem hallottak.

Azonban van ennek az életformának egy teljesen ellentétes változata is, ahol az emberek előre gondolkoznak és átgondolják, mit és hogyan csináljanak. Amikor valaki például vesz egy házat, biztos, hogy elgondolkozik a napelemes rendszerek használatán. Nem csoda, hiszen megtérülő befektetésről van szó, és vajon ki ne szeretné a villanyszámláját napelemes rendszerek használatával megspórolni magának? Persze ehhez azért az embernek először gyűjtögetnie kell egy kicsit, de minden bizonnyal megéri belefektetni a napelemes rendszerbe, mert pár év után megtérül.

Régebben, amikor apukám megvette a házunkat, akkor ő is napelemes rendszert telepíttetett, és nem bánta meg, mert sokkal környezettudatosabban működik így a ház, és azóta már neki is megtérült a befektetés. A ház nagyon jó helyen van, remek az elhelyezkedése, és azóta is teljesen odavannak érte a szüleim, ők azóta is ott laknak. Én már elköltöztem a városba, kicsit néha hiányzik a csönd és nyugodtság, ami ott volt, de amikor már nagyon elegem van és szeretnék egy kicsit kikapcsolni, akkor leutazom hozzájuk egy hétvégére. Olyankor kifekszem a tópartra egy jó könyvvel és olvasok egy kicsit. Hallgatom a madarak csicsergését, élvezem a csendet és a napsütést és örülök neki, hogy végre egy kis csend van körülöttem, és nem az autók dudálását és fékcsikorgását hallom.

napelemes rendszerek

napelemes rendszerek

Az érzést gondolom mindenki ismeri, amikor végre pihen az ember és örül neki, hogy semmi dolga, de ez az időszak is két szempillantást alatt elmúlik, és ismét kezdődik előröl minden. Hétkezdés, munka, rohanás. A szokásos mókuskerék. Nekem nincs problémám az életemmel, imádom a munkámat, van egy remek lakásom, és szuper családom és barátaim vannak, tehát félreértés ne essék, nem nyafogok, csupán azt mondom, hogy mindenki életében van olyan, amikor azt érzi, hogy most már elég volt, elfáradt és egy kis nyugalomra lenne szüksége. Na, ilyenkor én is ezt érzem, és a legjobb megoldás ilyenkor a természetben, mondjuk egy erdőben sétálni egy hatalmasat.

Szeretem a természetet, megnyugtat az a csend, ami ott van. Nem tudnám elképzelni amúgy, hogy vidéken kelljen élnem, de tény, hogy a városi zajok és nyüzsgés miatt sokszor érzem magam fáradtnak. Szerintem ez sok mindenkinél előfordul, de ez nem jelenti azt, hogy akkor mindenki egyből elköltözik a városból. A várossal semmi gond nincsen, hiszen rengeteg lehetősége van az embernek arra, hogy elfoglalja magát, számtalan munkalehetőség van, és még sorolhatnám, de szerintem ezt a témát senkinek nem kell bemutatnom. Azt viszont elmondhatom, hogy a városban is látni rengeteg házat, társasházat vagy éppen panellakást, ahol a tetőre napelemes rendszereket telepíttettek, és ezeknek a házaknak a száma csak növekszik évről évre.

Az biztos, hogy ha nekem egyszer saját házam lesz – ami tervben van, de egyelőre még sokat kell gyűjtenem hozzá -, akkor én is napelemet telepíttetek a házamra. Praktikus, megtérül és környezetbarát. Ezzel a pár szóval engem már rögtön meg lehet győzni. Régebben, amikor apukám úgy döntött, hogy akkor napelemes rendszert szeretne használni és meg is csináltatja, akkor először anyukám le akarta beszélni róla, mert ő nem hitte el, hogy bármikor is megtérülne nekik a befektetett pénz. Félt, mert ugye itt nem egy-két forintról lenne szó, de aztán, amikor apukám kihívta a napelemes cég munkatársait, egész könnyen sikerült anyukámat is meggyőzniük. Elmagyaráztak neki mindent, aztán szép lassan anyukám is belátta, hogy ez egy nagyon jó dolog és mindenképp kell nekik is. Úgyhogy így történt, hogy a mi családi házunkon is időtlen idők óta már napelemes rendszer van.

Aztán a családban is egy-két embert meggyőztek róla, akik aztán követték az ő példájukat és a házukra ők is felszereltették a napelemes rendszert, de volt olyan is, aki a nyaralójára tetette. Aztán előfordult az is, hogy barátok telefonáltak és kértek apukámtól tanácsot a rendszerrel kapcsolatban, szóval mondhatni, hogy apukámék döntése elég sok mindenkit ösztönzött akkor arra, hogy napelemes rendszert telepíttessen a házára.

Azóta rengeteg idő eltelt már, én is felnőttem, elköltöztem, de minden bizonnyal az én házamon is lesz nap napelemes rendszer, de arra még egy kicsit várni kell. Még tervezek egy hatalmas nagy utazást, a világ másik végére, ezért nem szeretném belevágni a fejszémet olyasmibe, ami aztán lehet, hogy felesleges lesz. Majd meglátjuk, hogy mit hoz az élet, de az biztos, hogy bárhova is sodor az élet, az egyik álmom mindig is egy kertes ház lesz. Aminek ugyebár majd napelem lesz a tetején.