Házi feladat, napelem működése

Manapság már olyan dolgokat tanulnak a gyerekek, hogy teljesen leesik az állam. Az én időmben nem voltak ilyenek, és nem tartom magamat olyan öregnek, hiszen csak a harmincas éveim közepén járok. Te is sokszor meglepődsz azon, hogy mit tanulnak a mai fiatalok?

Az általános iskola

Emlékszem még a gyerek koromra. Persze nem az egész általános iskolára, de teljes emlékeim vannak már 3.-4. osztályból. Te emlékszel erre az időszakodra? Milyen volt, szerettél iskolába járni?

Én alsó tagozatig oda voltam érte, és aránylag jó tanuló is voltam. Ami azt illeti nagy volt a szám, de ezt anyám is tudta, hiszen sokszor mondták neki. A felső tagozatért mér nem rajongtam. Hogy miért? Felső tagozatban kitalálták, hogy jómagamat, és még 3 osztálytársamat átesznek egy másik osztályba. Persze a legjobb barátnőm nem volt közte. Gondolhatod, hogy melyik osztályt kaptuk, amelyiket mindig is utáltuk. Jó magam is annak az osztálynak lettem a része, amit előtte én is gyűlöltem, és az osztálytársaim is. Minden megfordult a fejemen, most vajon engem is utáni fognak? Elvesztem a legjobb barátnőmet az iskola miatt… ilyen, és még számos gondolat fordult meg a fejemben. Utáltam az iskola minden percét ettől fogva. Nem volt kihez szólnom, és nem tudtam kivel beszélni. Szünetekben a régi osztállyal lógtam, és csak csengetéskor mentem vissza. Azt hittem nem élem túl. Persze ma már tudom, hogy könnyebben is mehetett volna, ha én sem fordulok be, és zárkózom be a későbbi barátaim elől.natural-656970_640

Mert igen, fél év elteltével, mikor kénytelen voltam belenyugodni, hogy ez így fog maradni, és hogy ezen ha törik, ha szakad nem tudok változtatni, így már nem harcoltam sem magam ellen, sem senki más ellen.

A barátok

Ha az ember nyitott lesz, akkor barátai is lesznek. Ez velem sem volt másképpen, mert fél év eltelte után igen is voltak barátaim. Sőt, két igazán jó barátom is lett, bár ez a 7. év végére mér csak egyre csökkent, de nem bántam, hiszen én döntöttem így. Az embernek nem lehet két legjobb barátja, csak egy, és nekem is döntenem kellett. Végül évekre szóló barátság lett belőle. Még gyümölcsszedésre is el szoktunk járni nyaranta.

Ma már igazán szép emlék, és az osztály váltást sem bántam utólag. Persze senkinek nem kívánom ugyan ezt. Szegény lányom, hasonló cipőben járt, igaz ő nem osztályváltás miatt, hanem iskola váltás miatt.

Először nagyon utált érte minket, de valahol rájött, hogy ez nem annyira rossz dolog, hiszen saját házat vásárolunk, és ez nagyon jó dolog. Persze nem volt könnyű, de a gyerekek is, és a tanító is nagyon nyitott volt, kedves, így észre sem vettük azt, hogy ő másik iskolába jár. Inkább pozitív irányba befolyásolta a váltás minden téren.

Az új feladatok

Azért a felső osztály amúgy is nagyon más, mint az alsó, manapság meg már évenként változik, mint ahogyan a törvényeink is. Pont a minap hallottam, hogy az egyik nagyon régi kötelező summer-629167_640olvasmányt eltörölték, és valami mostani kiadású könyvet kell helyette olvasni.

A fiamnak, aki középiskolába jár, a múltkor olyan házi feladata volt, hogy nekem is még az internet elé kellett ülnöm, hogy segítsek neki. Amúgy hozzá teszem, nem szokott segítséget kérni, de ez most kifogott rajta. Hogy mi volt a lecke? A napelem működése. Te tudod, hogy hogyan működik a napelem? Én konkrétan sokat nem tudtam róla, csak azt, hogy mire jó, és egy alap működést. De a fizika óra igen csak alapos volt, és számomra túl tudományos is.

Mint említettem már, annyira más dolgokat tanulnak a gyerekek manapság, mint a mi időnkben. A verseket szerencsére még meghagyták, mert ahogy meg kellett nekünk tanulni bizonyos verseket, úgy a mostani kamaszoknak is meg kell. Én sem voltam oda érte, persze ezt a gyerekeimnek nem mondhatom, így amikor jönnek és nyafognak, hogy újabb vers, csak azt tudom mondani, hogy nekünk is meg kellett tanulni. Sokszor persze hitetlenkednek, aztán amikor szerencsém van, akkor még be is ugrik, és el tudom mondani. Na ilyenkor aztán le szokott esni az álluk, hogy hogyan emlékszem rá, ha annyi idősen tanultam meg? A válaszom pedig egyszerű szokott lenni, ha valamit egyszer megtanulunk, azt soha nem felejtjük el, esetleg csak elraktározzuk valahova mélyen a fejünkben.