Fűtés klímával? Miért is ne!

Hallottatok már korábban arról, hogy az inverteres klíma berendezésekkel fűteni is lehet? Nekem ez egészen eddig újdonság volt, akkor szembesültem ezzel a ténnyel, amikor tavaly nyáron klímával szereltettük fel a lakás legtöbb helyiségét. Amikor kiválasztottuk a készüléket, a szakember rákérdezett arra, hogy szeretnénk-e ezzel fűteni az átmeneti időszakokban. Mi pedig csak pislogtunk rá nagy szemekkel, hogy egy hűtő berendezéssel mégis hogy lehetne meleget csinálni. Persze nem maradtunk tudatlanok, a klíma szerelő gyorsan és érthetően elmagyarázta, hogy miért jó és érdemes néha klímával fűteni.

Noha azt elmondta, hogy a mi lakásunk túl nagy ahhoz, hogy egész télen ezzel fűtsünk, azonban vannak olyan időszakok és alkalmak, amikor mindenképpen hasznát vehetjük ennek a funkciónak. Itt jegyezném meg, hogy olyan házban élünk, ahol központi fűtés van, ami ugye azt jelenti, hogy nem aznap kezdődik el a fűtési szezon, amikor mi éppen úgy döntünk, hanem akkor, amikor a központ úgy dönt. A feleségem kifejezetten fázós, ezért régebben sokszor volt abból probléma, hogy Anna hetekig vacogott, vagy éppen pulcsiban és vastag zokniban ült itthon, amióta azonban megvannak a klímáink, ilyen problémánk nincs többé. Amint bejönnek az első hűvös napok, és úgy érezzük, hogy jól esne egy picivel melegebben lenni a lakásban, akkor csak bekapcsoljuk a klímát és nagyjából öt perc elteltével kellemes meleg lesz abban a helyiségben, amelyikben éppen tartózkodunk. Minőségi változás ez ahhoz képest, ami még a klíma előtti időszakban volt.

A szerelő azt is megosztotta velünk, hogy a klímával fűtés kisgyerekek mellett is jó szolgálatot tehet, mert a gyerekek fázósabbak, mint a felnőttek (bár azt nehéz lenne elképzelnem, hogy Annánál bárki a világon fázósabb legyen), ezért az ő szobáikban érdemesebb magasabb hőmérsékletet biztosítani. Noha nekünk még nincsen gyerekünk, az elkövetkezendő években már tervezzük a családalapítást, szóval jó tudni azt, hogy a leendő kisbabánk is örülni fog annak, hogy klíma van a szobájában.

Egyelőre még csak egy szezonnyi fűtési tapasztalatunk van a klímáinkkal, de abból kiindulva elég valószínű, hogy idén is használni fogjuk őket hébe-hóba, mikor bejön a rossz idő. Persze most mindezt még elképzelni is nehéz, mivel az utóbbi egy hónap kifejezetten meleg volt és szinte egész nap hűteni kellett a lakást ahhoz, hogy ne folyjon rólunk állandóan a víz, de mind ezek ellenére nem árt észben tartani, hogy a meleg napokat rövidesen fel fogják váltani a hidegek.

Örülök, hogy inverteres klímát választottunk a feleségemmel, és a klíma szerelőknek is nagyon hálás vagyok, amiért minden fontos dologról tájékoztattak minket, és segítettek nekünk kiválasztani, hogy a mi igényeinkhez és tervezett használatukhoz mely készülékek a legalkalmasabbak. Amióta megvannak a klímáink, minden barátomnak, ismerősömnek és kollégámnak áradozni szoktam erről a remek technológiáról. Nyáron azért, mert kellemes hűvöst csinál a lakásban, télen pedig pont az ellenkezője miatt, mert extra meleget ad, ha fáznánk.