Faliórák, a nálunk megszokott családi név adás és a valvoline olajok, amelyek ott lapulnak a nagyszüleim garázsában

Miért nincs se mamám se papám, legalább is a szó szoros értelmében?

Sosem voltunk egy hagyományos testvérpár, vagy mondhatni család, mert én és a nővérem meg a szüleim se nagyon maradtak meg a szokásos, mama, papa megnevezésnél a nagyszüleink tekintetében. Így talán azt is mondhatom, hogy nincs se mamám, se papám, mert nem is így szólítom őket. Mindenki kiérdemelt egy nevet, megszólítást, ami az évek során rajta ragadt.

Az apukám rokoni ága

Apa a nagymamáját és nagypapáját ó mamának és ó papának szólította. Tehát már nála is fellelhető volt, hogy nem a hagyományos megszólítással közeledik a nagyszülei felé. Aztán mikor ő is apuka lett és megszülettünk én és a nővérem, akkor az ő szüleit se hagytuk a sima rokoni szál elnevezésénél. Apukám révén a mamám a tik- tak mama és a papám, tudom, most mindenki meg fog lepődni, de a tik- tak papa. A név annak köszönhető, hogy a házukban volt kettő hatalmas fali óra, amiken mindig mutatták az idők és mondták közbe, hogy tik- tak, tik- tak. Szerintem ez egy nagyon aranyos történet, hogy így rájuk ragadt a név. Mindig is emlékezni fogok ezekre a dolgokra, amikor ott voltunk a szobában a falon lévő nagy fából készült óra előtt. A másik a nappaliban volt és azóta is megvannak. Mondanom sem kell, hogy a telefonomban is így vannak elnevezve.

Sajnos gyakran eléggé nyikorogtak az alkatrészek, az idő rajtuk is kifogott, nem egy mai darabok az az igazság. De ez nem jelentett problémát. Csupán annyit kellett tenni, hogy apukám előhozta a garázsból a valvoline olajat és ez által megkönnyítette az alkatrészek mozgását, az óra jobb volt, mint új korában. Egyébként elég sokszor használjuk a valvoline- t, valahogy mindig akad a garázsban.

valvoline olajAz anyukám rokoni ága

Nos, hogy ne ragadjunk le a tik- tak elnevezésnél és apukám szüleinél, jutott ám becenév anyukám szüleinek is bőven. A nagymamámat Nanának szólítjuk. Persze én gyakran még ezt a formáját is becézem a megszólításának. A Nana elnevezés egyébként kivételesen nem tőlem és a nővéremtől származik. A név adója a mi unokatesóink voltak, tehát anyukám húgának a lánya és fia, akik idősebbek náluk, így lehet, hogy leelőztek a névadással. Ki tudja, előfordulhatott volna az is, hogy én és a nővérem szintén ezt a nevet adjuk a mamánknak. Ez egyébként onnan ered, ha emlékeim nem csalnak és az általam tárolt információk helyesek, hogy nem tudták kimondani, hogy mama, vagy nem értették teljesen, ezért az m betűt egy egy n- nel felcserélték. Azonban a papám nem kaphatta ez esetben ugyan ezt a nevet, mert akkor mind a kettőjüket Nanának szólítottuk volna, legalább is, ha a p- ket helyettesítjük a papa szóból és még így is jobban járnánk, mintha az a betűket cserélnénk ki n- re és mivel nem szeretném kitörni a nyelvemet, ezt inkább ki se mondom. Eléggé furán hangzana.

Neki azonban, én és a nővérem volt a két szerencsés, mert mi adtuk az elnevezését. Őt úgy szólítjuk, hogy Irgumburgum. Nos, ennek is van egy kis aranyos története. Amikor a nővéremmel kicsik voltunk, akkor este lefekvés előtt, amikor már sötét volt, akkor gyakran bejött a világos folyosóról , ( hogy azért ne keltsünk horrorisztikus hangulatot, természetesen ekkor még nem volt az összes villany lekapcsolva), a mamám és a papám és eközben mindig azt mondta a papám, hogy „irgum- burgum, irgum- burgum gyerekek.” Majd beleraktak minket egy takaróba és kicsit meghintáztattak. Igen mókás kis esti program volt. Most már nem hiszem, hogy beleférnék a takaróba, de hintázni nagyon szeretek, szóval el tudnám viselni, ha a Nana és az Irgumburgum megint bejön a szobába és kicsit megringat.

Érdekesség egyébként, hogy anya szüleinek a garázsában is mindig volt valvoline olaj, biztos ez volt a legjobb az összes márka közül, bár itt nem találkozhattunk nagy faliórákkal, mint a tik- tak mamáék házában.

Anya és apa

Azért annyira nem vagyunk elvetemültek, és ahogy a világon a legtermészetesebben és legszebben hangzik, a szüleinket én is és a nővérem is anyának és apának szólítja. És mindig is így fogom őket. Ők a számomra legértékesebb személyek közé tartoznak az életemben és örülök, szerencsésnek mondhatom magamat a miatt, hogy azoknak az embereknek mondhatom, hogy anya és apa, akik a szüleim. Csodálatos emberek. Nagyon szeretem őket.