Antik ingaóra gyűjteményt örököltem

Amerikai filmekbe illő eset történt meg velem nemrégiben: levelet kaptam egy közjegyzőtől, miszerint jelenésem van egy hagyatéki tárgyaláson, mint örökös. Az egyetlen, aki után örökölhetek, az édesanyám (apukám évekkel ezelőtt elhunyt, a hagyatéki tárgyalása rendben lezajlott). Édesanyám viszont nagyjából két órával ezelőtt pakolt fel öt fagylaltos doboznyi sertéspörkölttel.
Az első gondolatom az volt, hogy ez valamelyik barátom ízléstelen tréfája lesz, míg meg nem láttam az elhunyt nevét. Apám édesanyjának testvére az elhunyt, akinek nem volt gyermeke, a legközelebbi rokona én volnék.

Borzalmasan éreztem magam, amiért egy elfeledett rokon után – az idézés szerint – egy nagy értékű antik ingaóra gyűjteményt örököltem.
Vegyes érzéseket tápláltam a kezemben tartott papírdarab iránt. Ha nem is álltam kapcsolatban az elhunyt Eszti nénivel, azért eléggé megrázó élmény egy levélből értesülni egy rokon haláláról. Ugyanakkor mindig is szerettem az órákat, ami ezek alapján alighanem apukám ágáról örökölt szenvedély lehet. (Igaz, én az ingaóráknál valamivel halkabb és praktikusabb zsebórák szerelmese vagyok gyerekkorom óta.)

A hagyatéki tárgyalás problémamentesen lezajlott, hivatalosan is én lettem az ingaóra gyűjtemény új tulajdonosa. A menyasszonyom rá akart beszélni, hogy váljak meg a gyűjteménytől, mert egyrészt egy kisebb vagyont ér, ami hozzásegítene minket a megálmodott közös vállalkozásunkhoz, másrészt helye se lenne a sok kisebb-nagyobb kattogó fadoboznak a kis belvárosi lakásunkban.

Egy leendő feleségnek nem célszerű nemet mondani egy ilyen kérésre, én mégis úgy döntöttem, hogy a duzzogása és tiltakozása ellenére magunkhoz költöztetem a néhai Eszti néni ingaóra gyűjteményét. Az első éjszaka a párom egy pillanatot sem aludt az órák folyamatos kattogása, ketyegése miatt, én pedig azért, mert rettegtem, hogy ilyen nagy értékű holmi van a lakásunkban.
Másnap reggel a kedvesem közölte, hogy ez így nem maradhat, mire egyetértően bólogattam. Valóban nem maradhat így, védtelenül a gyűjteményünk. Muszáj azonnal biztosítást kötnünk rá!
Leendő nejem csak a szemét forgatta, majd a kezembe nyomta a laptopot, hogy ha már muszáj együtt élnie a zajforrással, akkor cserébe én keressem meg a legjobb lakásbiztosítást 2019-ben!

Azt gondoltam, hogy ennél mi sem egyszerűbb, csekély ár ez azért, hogy megtarthassam és biztonságban tudjam a családi gyűjteményt. Azonban rá kellett jönnöm, hogy nagyon könnyű elveszni a sok biztosítási ajánlat, bonyolult szakszöveg, átláthatatlan honlap, következetlenül működő kalkulátor között. Nem csodálom, ha sokan inkább legyintenek, és feladják, aztán szívják a fogukat, amikor megtörténik a baj, és mondjuk, az éj leple alatt kirabolják őket. Én semmiképpen nem akartam ezt megtapasztalni, így nem adtam fel a keresgélést, minél előbb nyugodtan akartam aludni, tudva, hogy a tulajdonom biztonságban van.

A kitartó keresgélést végül sikerrel zártam, és a jegyesem kérésének eleget téve, megtaláltam a legjobb lakásbiztosítást 2019-ben. Az oldalon számtalan biztosító ajánlata között választhattam, és még azt is külön bejelölhettem, hogy a biztosítás vonatkozzon olyan esetekre is, mint egy nyitva hagyott ajtón vagy ablakon történő besurranás. Ez a biztosítás még önmagamtól is megvéd!
Külön öröm volt, hogy nem kellett egy kisebb vagyont rááldoznom, mert nem csak a legjobb, de összehasonlítva a többi oldallal, a legolcsóbb lakásbiztosítást sikerült megtalálnom.

Végül jövendőbelim is megbékélt a lakásunkat betöltő ütemes kattogással, és kedvesen korholva hozzátette, hogy „Örülök, hogy legalább a legjobb lakásbiztosítás 2019 projekted nem vitte el az összes spórolt pénzünket!”