A rafinált órás

Aki szereti a krimiket, annak biztosan tetszeni fog ez a kis történet. Alapvetően én sem vetem meg a nyomozós sztorikat, de ahogy az írásom is bizonyítja majd, az élet a legnagyobb dramaturg. Volt szerencsém élőben átélni egy ilyen kalandot, amiből hála az égnek jól jöttünk ki, így utólag mindenképp szép élmény maradt, még ha közben volt idegeskedés, és stressz rendesen. A nővérem kapcsán indult az egész történet, akinek sikerült hozzámennie egy órás mesterhez. A srác egyébként elsőre nagyon korrekt embernek tűnt. Precíz volt, és aprólékos, ahogy egy jó órásnak lennie kell, ráadásul a keresete sem volt épp rossz. Elég szépen indult a kapcsolat, míg pár év után a nővérem fel nem keresett azzal, hogy úgy gondolja, a férje megcsalja. Persze először nem igazán hittem neki, de eléggé hajthatatlan volt ahhoz, hogy jobban belemélyedjek a dologba.

A probléma egyik forrása az volt, hogy bizonyíték erre az állítólagos félrelépésre, viszonyra nem volt, pusztán testvérem megérzése volt ez. Az pedig, hogy valaki túlságosan féltékeny még nem váló ok, így ennél azért több információra és bizonyítékra volt szükség, akár azért hogy biztos legyen a házasságtörés, akár azért, hogy kiderüljön, csak a feleség túlságosan aggódó ebben az esetben. Hamar eszembe is ötlött, hogy láttam valahol egy magánnyomozós hirdetést, így kipattant a fejemből az ötlet, hogy állítsunk egy detektívet a sógoromra, hátha az majd kiderít valamit. Gyorsan tájékozódtam is a magánnyomozó árakról, és mivel abszolút kifizethetőek voltak, így azonnal bele is vágtunk a dologba. Kevesen tudják, de ez az egyik legösszetettebb feladat, amivel meg lehet bízni egy szakembert. Ahhoz ugyanis, hogy állandó megfigyelés alatt tudják tartani a célszemélyt, több ember összehangolt munkája szükséges, amihez komoly képzettség és tapasztalat, illetve kiváló szervezőkészség kell. Az erőforrások felhasználásának helyes megoldása sem utolsó. Ráadásul jogilag értelmezve is bizonyító erejű információkat kell találni a siker érdekében, ami nem könnyű feladat.

Jó néhány napig folyt a megfigyelés, mire sikerült valamilyen aprócska eredményt találni, ami végre a sikerrel kecsegtetett. Ezen a nyomon elindulva végül pár nap alatt sikerült kideríteni, hogy mégsem a nővérem komplikálta túl a dolgokat, valóban szeretőt tartott a galád férj. Az igazi meglepetések azonban csak ez után jöttek.

Nővérem beadta a válókeresetet és el is kezdődött az ügy. A sógorom nem tűnt túl letörtnek, hogy ez történik, pedig a nyilvánvaló bizonyítékok miatt anyagilag nyilvánvalóan ő jár rosszabbul. Amikor azonban a hozzá köthető értékeke felmérése történt gyanúsan kevés vagyon jött ki.  Szerencsére a magánnyomozó iroda, aki a lebuktatásában segítségünkre volt, nem csak egy dologban utazik. Még amikor kerestem egy megfelelő vállalkozást, akkor feltűnt, hogy eltitkolt vagyon felderítését is vállalják. Adódott hát a megoldás, és felkértük ismét őket, hogy nyomozgassanak nekünk egy kicsit, a peres ellenfelünk után, hátha találnak valami sumákságot.

Ez a második nyomozás gyorsabban végbe ment, mint az első. Kiderült ugyanis, hogy a rafinált órás nem csak egy szeretőt tartott, de négyet. A megszerzett anyagi javakat pedig négyük és a felesége között osztotta szét viszonylag kis tételekben, így egyiküknek sem érte meg lelépni, viszont gond esetén a saját vagyonának nagy részét el tudta volna rejteni. Hála a profi magándetektíveknek ez a terve nem sikerült, és végül is szép summát nyert az egész ügyön a nővérem, bár azt hiszem jobban örült volna, ha az derült volna ki, hogy tévedett.

Minden esetre ez egy kifejezetten tanulságos történet azzal kapcsolatba, hogy miért nem érdemes sumákolni, hiszen a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta rókát, pláne ha olyan segítség érkezik, amilyen a profi nyomozóké volt. Ráadásul én még élveztem is a nyomozás izgalmát, és végül is minden jó, ha a vége jó.

Érdemes egyébként kicsit utána olvasni, hogy milyen egyéb területeken vethetőek még be ezek a szakemberek, mivel elég széles a lista, így ki tudja, talán mások életét is megkönnyíthetik.